čtvrtek 17. listopadu 2016

Teorie správy Církve bratrské – část 1. Vize a smysl

Situace:

Výkon, služba, rozsah povinností, forma fungování Rady CB  - to vše je nastaveno na kapacitu cca 50 sborů. CB má dnes však téměř 80 sborů. Absolutně chybí kapacita na dalších 30 nových sborů. Členové Rady CB pracují na plný výkon, často do roztrhání těla, ale to nestačí. Přetíženost je viditelná. Ještě větším výkonem se situace nevyřeší. Připomíná mi to jízdu v autě, kdy jedete na dvojku 100 km/h (vše se třepe, motor křičí a je blízko zničení) a já přitom potřebuji jet 130 km/hod. Je nutné přeřadit.  Jinak motor exploduje  -  a díky tomu se ještě může vážně zranit jak řidič, tak posádka vozidla.
Co je oním přeřazením?

Nutnost stanovení vize a priorit.

Domnívám se, že pouze evangelizace – může sjednotit Církev bratrskou. Není jiná moc, která by dovedla denominaci k jednotě než evangelizace: „Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky …“ Jakoby symbolicky s ukončením aktivní služby Billyho Grahama skončil a ustoupil v západním světě význam evangelizace skrze „stadiony“. Duch svatý však staví do popředí jiný způsob evangelizace a tím je Zakládání nových sborů a Obnova těch původních. Oba tyto způsoby jsou o evangelizaci a misii. Evangelizace je podstatou založení nového sboru. Podstatou obnovy sboru je znovu nalezení misie, což předpokládá také opravu bolavých a nefunkčních míst stagnujících sborů. Obojí - jak zakládání sborů, tak obnovu církve, vede Duch svatý, bez něj jsou to jen lidské projekty.

Vizí Církve bratrské by měla být evangelizace a misie. Z této pravdy Bible je potřeba se začít opět těšit, radovat – přestat se jí bát; je potřeba této pravdě znovu uvěřit. Pokud není v centru jednotlivce, skupinky, skupiny, stanice, sboru, Církve bratrské – „rvačka“ o neznovuzrozené lidi (evangelizace), tak jsme mimo Písmo, mimo porozumění Kristu. Bez toho se jako církev máme tendenci zaměřit pouze na kulturu, ekumenu, politickou angažovanost, pravidla atd. (což nemusí být špatné věci, 
ale nejsou to ty nosné).

Pojďme se shodnout, že vizí Církve bratrské bude znovu evangelizace a zápas o ztracené. 
To neznamená, že jsme vše v této oblasti vše vzdali, že nejsou sbory, které naplno pracují, ale není to ani tak, že můžeme být celkově spokojeni. Pokud bychom toto mezi sebou znovu potvrdili, pak rolí Rady CB by na prvním místě byla služba vedením v:

Zakládání sborů a obnově sborů


K tomu je potřeba stanovit jasné priority, které podporují tuto vizi, tento úkol:

1) Zakládání sborů a obnova sborů
2) Rekruting a výchova nových vedoucích
3) Celonárodní práce s dorostem a mládeží
4) Zvětšení kapacity Rady CB + reorganizace návazných systémů

Do této vize je potřeba nasměrovat, investovat v dalších čtyřech letech naprostou většinu energie, kterou máme. Takto ohraničená a jasná vize přinese do církve opět SMYSL. Protože smysl proč věci děláme, jak děláme a kam míříme – se částečně vytratil. Ztráta smyslu nás připravila o mnohé. 
Znovu nalezení smyslu a jednoty v evangelizaci odkryje netušené lidské zdroje, finanční zdroje, 
ale hlavně ovoce víry viditelné v zachráněných lidech.

Dan Hurta, Vsetín 17. 11. 2016

PS: Jsem členem Církve bratrské a chci jim být i nadále.Vážím si každého, kdo se podílí na tvorbě této denominace. Jde mi o to, abychom mohli spolu diskutovat a vzájemně se posouvat blíže k naplnění poslání, které nám bylo Kristem společně svěřeno. Nejde mi o kladení nášlapných min nebo o to, že jsem snědl všechnu moudrost. Jde mi o to otevírat diskusi + přidat nástin možné cesty. Budu rád, za Vaše názory sdělené budující formou.

Příště: Teorie správy Církve bratrské – část 2. Motto: „Nechoďte do církve – buďte církví“

11 komentářů:

  1. Dane, díky. Takováhle diskuze je moc potřebná!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Dane, jsem nadšený, že začínáš blogovat. Super! Přečetl jsem si to se zájmem. Snad nevadí, že napíšu malý komentář, i když nejsem součástí CB. Poznal jsem tam ovšem Krista, a dodnes tam mám mnoho přátel, takže mám CB rád a přeji ji vše nejlepší.

    Úplně rozumím tomu, proč by evangelizace a potažmo zakládání nových církví mělo mít prioritu. Jsem 100% pro. Jen trochu nechápu souvislost s tím, na co je denominace nastavena, jak píšeš na začátku článku. Pokud by jako první priorita bylo založení více místních církví, nebylo by to spíše zhoršení toho stavu, o kterém píšeš na začátku textu? Chci tím říct: Neměla by být první priorita změna struktury nebo systému vedení tak, abyste připravili prostor pro založení více církví? Aby struktura nedusila větší úsilí zakládat církve, respektive toto úsilí naopak rozvíjela?

    V zakládání církve působím v nějaké kapacitě již od začátku devadesátých let, a dnes, více než jindy, jsem přesvědčený, že bez kvalitního vůdcovství a zdravé struktury a kultury novou generaci místních církví uvidíme ztěžka a vyjímečně. A to, žel, platí jak o CB tak samozřejmě o dalších denominacích, včetně AC.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano souhlasím, že bez priority změny struktury či systému vedení není posun moc možný. Já mám toto pod prioritou číslo 4) v článku. Všechny čtyři priority jsou uskutečnitelné současně. Jedna bez druhé nedává smysl. Rozepsat tyto čtyři priority - to jak to chápu - bych chtěl ve třetím či čtvrtém článku, který bude následovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. „Církev dnes nepotřebuje lepší organizaci, nové instituce nebo organizační metody, nýbrž lidi, které může Duch svatý použít, lidi modlitby, lidi silné v modlitbě.“ Edward M. Bounds
      Nechci říct, že je jedno, jak je nastavená struktura, ale nemyslím si, že by na tom závisel život církve.

      Vymazat
  4. Možná je toto spíš voláním po ostřejším rozdělení činnosti Rady na administrativní a duchovní. Víme, že duchovní cíle nejdou dosáhnout administrativními prostředky, ale že dobrá administrativa prospívá duchovní práci. Naše sbory nepotřebují vodopády nových paragrafů, ale duchovní obnovu. Odpovědnost za ni nemůže nést Rada, ale může jí nějak napomáhat, tak nějak foukat do ohýnku. Svět nezachránil ani Zákon, který sestoupil z nebe, tím méně můžeme doufat, že svět nebo CB zachrání vycizelované lidské dokumenty. Ani stanovení celocírkevní vize evangelizace nás nezachrání. Musíme si to vybojovat každý za sebe, ale na druhou stranu si v tom můžeme vzájemně obrovsky pomoci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Petře za postřehy. Souhlasím, že Rada nemůže nést odpovědnost za vše a za vnitřní život jednotlivých sborů. Na druhou stranu nese zodpovědnost za udávání směru, a je do velké míry na Radě jaké priority před sbory postaví a obhájí. Nezachrání nás mít na papíře vizi - ale pokud by tato vize silně zněla z vedení církve, pokud by většina energie a financí směřovala do této vize - tak potom už i toto má zásadní vliv na jednotlivé sbory a celek. Samozřejmě není podmínkou, že najednou všechny sbory musí tuto vizi následovat.

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Díky Dane, pozorně jsem to četl, ostatně jako i další články a knížky k tomuto témat. Navíc se mě to asi bude brzy dost týkat(-: Mám pro tebe le i další otázku. Dan píše, že nás sjednotí evangelizace. Ano, souhlas. Ale... evangelizace nás sjednocuje třena i s katolíky, i s nimi jsme schopni dělat United, Alfu, spojili jsme se když tady byl B. Graham. A přesto jednotní nejsme a máme k sobě v mnohé strašně daleko. Nemá nás tedy sjednocovat i něco dalšího? Jakkoli je evangelizace prioritou, je jediným tmelem? Co třeba učení, souhlas v základních ekleziologických důrazech...

    OdpovědětVymazat
  7. Tedy pod "nás" jsem myslel denominaci. Jo a taky by nás měla sjednocovat počítačová gramotnost a protože ta mi chybí, tak pod jménem "o autorovi tohoto blogu" se skrývá David Novák.

    OdpovědětVymazat
  8. Díky Davide za příspěvek. Myslím, že je rozdíl mezi evangelizací jednorázovou (akce) například s B. Grahamem a rozdíl v dlouhodobém vztahu sborů v dané denominaci. Ano evangelizace je široký pojem, proto je můj návrh - sjednotit jej na následující období do dvou hmatatelných forem - zakládání sborů a obnovy sborů, samozřejmě tam, kde je o to zájem. Jde mi o primární jednotitelský prvek a tím evangelizace je. Dalšími prvky jednoty je i to čemu jako denominace věříme a organizační struktura - je však otázkou, do jaké hloubky máme mít organizační strukturu propracovanou (míru nezávislosti sborů)- podobně je to i se společnou teologií (která se nám myslím v rámci naší denominace již rozeběhla hodně doširoka). Kdysi byl i za jednotitelský prvek denominace považován kancionál, některá setkání - zvyky. Naše společné hledání je i o tom, které jednotitelské (společné) prvky kromě evangelizace máme do budoucna držet a které prostě opustit, protože již nejsou aktuální (kancionál, některé konference, teologický seminář). Ale to už se dostáváme k potřebě stanovit priority a potřebě vizi (Velké poslání) popsat a "rozkrokovat" do konkrétní podoby (stanovení forem, vybrání násrojů, stanovení rozpočtu a zanesení do kalendáře.)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc se mi líbí obsah článku. Souhlasím. Diskuse na toto téma je potřebná. Kdyby třeba další pastorálka byla na téma evangelizace/misie, mohlo by to vytvořit aspoň nějaký prostor? místo nekonečného debatování o řádu správy bychom mohli naši energii vložit v dělání věcí navenek.

    OdpovědětVymazat